20 februari 2007

ASV 1 wint bekerwedstrijd tegen Krimpen a/d ijssel

ASV haalt keihard uit

In de tweede bekerronde heeft ASV in en tegen Krimpen a/d IJssel stevig uitgehaald. De tegenstander, toch een ervaren ploeg die ook in de tweede klasse uitkomt, heeft eigenlijk geen enkele kans gekregen. Op een klein hikje na…

Aan alle vier de borden zag het er al snel rooskleurig uit voor de Arnhemmers. Maar dat gebeurt wel vaker en dan worden er kansen verknoeid. Ook de Krimpenaren rechtten de ruggen en boden na de voor hun ongunstig verlopen openingsfase taai weerwerk.

Aan bord 2 trok Eelco de Vries weer ten strijde tegen het Frans. Onze Tilburger weet als geen ander deze lastige opening aan te pakken en kreeg al snel een bijzonder dreigend initiatief. Maar tegenstander Rob van Keulen liet zich niet zomaar omverlopen.
Otto Wilgenhof had aan het topbord (zijn favoriete bord in bekerwedstrijden) weinig problemen met de op papier sterke Harold van Dijk. Otto kwam met zwart al snel riant te staan en wist met een petit combinaison chaos in het witte kamp te scheppen. De slagenwisseling was materieel gezien niet zo slecht voor Van Dijk (toren, paard en loper tegen dame plus twee pionnen), maar zijn stukken werkten niet samen. Otto bleef kleine plaagstootjes uitdelen, die hem tenslotte een stuk en ons eerste punt opleverden.
Peter Boel en Leon van Tol tenslotte hadden door besluiteloos spel van hun tegenstanders al snel prettige stellingen gekregen en bij Leon leidde dat zelfs tot een totaal gewonnen eindspel met toren plus twee lopers tegen twee torens.
Tegen de tijdcontrole gebeurde het krankzinnige dat nu eenmaal bij bekerwedstrijden hoort. Peter had allerlei fraaie wendingen uit te rekenen, maar niets zag er echt beslissend uit. Daarom plaatste tegenstander Marcel Glissenaar maar eens een uiterst tactisch remiseaanbod. Peter nam even de tijd om om zich heen te kijken. Links zag hij dat Leon pardoes een torenafruil had toegelaten waarna de vijandelijke a-pion rechtstreeks naar promotie kon doorlopen. Nog voor Peter van de schrik was bekomen deed Peter Glissenaar een andere zet, waarna Leon de winst alsnog fluitend kon binnenhalen! Een blik naar rechts leerde dat Eelco zijn tegenstander toch nog kon verschalken door zijn dame tegen de Krimpense toren te offeren, waarna Eelco’s vrije e-pion doorliep. En Eelco zag dat natuurlijk wel!
Tot grote opluchting van Peter was zijn halfje dus niet meer cruciaal en kon hij rustig op winst spelen. Het was een technische klus die een halfuur later werd geklaard en zo was de historische 0-4, en plaatsing bij de laatste vier in de bekerpoule, een feit.

Krimpen a/d IJssel - ASV 0-4


Harold van Dijk (2244) - Otto Wilgenhof (2185) 0-1
Rob van Keulen (2132) - Eelco de Vries (2237) 0-1
Marcel Glissenaar (2064) - Peter Boel (2076) 0-1
Peter Glissenaar (1998) - Leon van Tol (2184) 0-1

Geen opmerkingen: