17 maart 2008

ASV en Hardenberg spelen gelijk

De weg omhoog…

Na het gelijke spel tegen Lewenborg en de nederlaag tegen Apeldoorn was Hardenberg de ideale tegenstander om aan ons zelfvertrouwen te werken. We waren compleet en Sander speelde deze keer niet mee.
Na het doorgeven van de opstellingen bleek dat ze maar met zeven man waren en, waarschijnlijk op de hoogte van mijn partij tegen Erik Wille, hadden ze besloten om mij het punt maar cadeau te geven. Het was dus ook meteen duidelijk wie het verslag mocht schrijven…
De wedstrijden die wel gespeeld werden dan maar.
Na ongeveer een half uur spelen stond Otto (z) op bord 1 ongeveer gelijk in de Botwinnik-variant van het engels. Op bord 3 was Eelco er nog niet en langzaamaan begonnen we ons zorgen te maken over de man in vorm.
Op bord 4 speelde John tegen Tim. Tim durfde alleen met zijn dame over zijn derde rij heen te komen en dwong met zijn zetten John tot een zeer actieve opstelling. Daar had John uiteraard geen bezwaar tegen. Op bord 5 speelde Wouter een franse partij en hij leek weinig openingsproblemen te hebben, terwijl Remco op bord 6 geconfronteerd werd met een Ben-Oni, precies het soort stellingen waar hij zich volgens mij in thuis voelt.
Richard stond ondertussen een pion achter, maar als je het aan hem zou vragen was het vast een offer. Peter op bord 8 tenslotte had voor zijn doen een rustige stelling op het bord, maar dat zou vast gaan veranderen.

Om twee uur was het eerste punt officieel binnen.
Bij Otto wordt de spanning opgevoerd en lijken de witte stukken iets beter samen te werken, maar er is nog niet veel aan de hand. Ondertussen was Eelco al even bezig en de contouren van een konings-indische partij worden zichtbaar. John voert een positioneel gevecht, waarin hij beschikt over meer ruimte. Wouter lijkt langzaamaan in het voordeel te komen, terwijl Remco´s tegenstander erg veel tijd gebruikt.

Ondertussen heeft Richard zijn pion terug en staat actiever dan zijn tegenstander. Bij Peter staat er nog steeds een rustige stelling op het bord, moet ik me zorgen gaan maken?
Om drie uur is Otto een pion kwijtgeraakt en hij lijkt daar onvoldoende compensatie voor te hebben, sterker nog, Ludger begint een aanval op te zetten die steeds meer aan kracht lijkt te winnen, hopelijk kan Otto genoeg tegenkansen creëren en op het juiste moment counteren. De tegenstander van Eelco heeft ondertussen de h-lijn opengegooid; even afwachten in wiens voordeel dat is.
Ondertussen kan John in gaan op een heleboel tactische verwikkelingen. Terecht steekt hij hier veel tijd in, want als hij hier niet op ingaat staat hij ook goed. Wouter heeft ondertussen een klein maar duurzaam voordeel, het is niet groot, maar hij kan rustig gaan melken. Remco heeft ondertussen een sterke vrijpion, dus zijn tegenstander blijft veel tijd gebruiken.
De stelling bij Richard is wat aan het vervlakken, maar door zijn hogere activiteit (op het bord) staat hij wat beter, hij gaat een pion winnen maar of dat genoeg is, het is tenslotte een toreneindspel. Bij Peter zijn nog steeds geen reële offermogelijkheden in de stelling, zijn tegenstander houdt de stelling rustig en in balans.

Om kwart voor vier staat het bord bij Otto in brand, zijn tegenstander heeft een sterk centrum en weigert de kwaliteit die Otto aanbiedt. De stelling is erg gecompliceerd, maar duidelijk in het voordeel van wit. Bij Eelco lijkt de open h-lijn in het voordeel van wit te zijn. Er lijkt een eindspel op het bord te komen waarin de ruimte en activiteit van de witte stukken een duidelijk voordeel zijn, het zal hard werken zijn om dit remise te houden.
Ondertussen is John één van de mogelijke tactische afwikkelingen aangegaan en heeft een toren en drie pionnen tegen twee paarden. Voorlopig werken Tim zijn stukken nog niet goed samen en zijn ze nog steeds inactief, als John dat zo kan houden gaat hij winnen. Wouter heeft nog steeds een plusje en bouwt dit rustig uit. Ondertussen stoomt Remco regelrecht op de overwinning af, alleen een grote blunder kan dit nog voorkomen.
Het eindspel bij Richard blijft lastig, maar nog steeds in zijn voordeel. Ondertussen is ook Peter in een eindspel beland, waarbij het de vraag is wat sterker is; het paard van Peter of de loper van Richard. Voorlopig reken ik op 6-2 voor ASV.
Om kwart over vier staat het 2-0, Remco heeft gewonnen.

Otto staat nog steeds, maar ik begin steeds minder vertrouwen te krijgen in een goede afloop. Ludger lijkt Otto in de aanval te overlopen. Ook Eelco staat met de rug tegen de muur en bij ieder ander zou ik nergens meer op rekenen, maar misschien is het nog net te houden. John voorkomt nog steeds dat Tim actief wordt en ook de plus van Wouter wordt groter. Zowel Richard als Peter zijn een eindspel aan het spelen, maar waar Richard duidelijk beter staat, lijkt het paard van Peter minder sterk dan de loper. 5½-2½ dan maar?
Om kwart voor vijf heeft John gewonnen. Voordat de stukken van Tim actief kunnen worden, wint John er één en Tim geeft terecht op. Bijna tegelijkertijd geeft Eelco op, zelfs voor hem was dit niet te houden, erg goed gespeeld van Anne. En terwijl ik aan mijn volgende biertje begin zie ik ook Richard opstaan, met een grote lach op zijn gezicht. Hij speelde het toreneindspel beter dan Kai en we zijn verzekerd van minimaal een gelijkspel. Maar omdat Otto verloren staat en ook de stelling van Peter steeds moeilijker wordt, zeker met de tijdnood die er aan komt, moet ik de verwachting opnieuw naar beneden bijstellen: 5-3.

Tien minuten later geeft Otto op, hij gaat mat voor hij mat kan geven, helaas. Ondertussen krijgt Wouter in wederzijdse tijdnood een stukoffer tegen, en hoewel het er gevaarlijk uitziet lijkt het niet meer dan remise op te leveren. Bij Peter is het beste er van af, nou ja, 4½-3½ zijn ook twee matchpunten.
Om vijf uur gaat Peter in verloren stelling door zijn vlag, 4-3 en het laatste (halve) punt zal van Wouter moeten komen, maar misschien heeft hij op zet veertig niet de beste zet gespeeld. Het kan nog lastig worden.
Om twintig over vijf geeft ook Wouter op, het mat was niet meer te voorkomen en ondanks dat de hele middag een overwinning (bijna) zeker leek, is het een gelijkspel geworden. Maar toch een betere uitslag dan tegen Apeldoorn, de weg omhoog is weer gevonden en Dr. Max Euwe zal de volgende ronde waarschijnlijk volkomen kansloos zijn. Die tweede plaats is weer voor ons!


ASV - Hardenberg 4 - 4
O.Wilgenhof (2216) - L.Hollmann (2166) 0 - 1
L.van Tol (2217) - NO 1 - 0
E.de Vries (2209) - A.Haitsma (1990) 0 - 1
J.Sloots (2015) - T.Remmel (2163) 1 - 0
W.van Rijn (2152) - P.Mijnheer (2139) 0 - 1
R.de Leeuw (2188) - J.van der Veen(2077) 1 - 0
R.van der Wel(1986) - K.Rooda (2108) 1 - 0
P.Boel (2081) - R.Hendriks (2117) 0 - 1


Léon van Tol

Geen opmerkingen: