01 december 2008

Verslag ASV-Helmond SC

Het had de laatste tijd veel geregend en het weer was aan het omslaan. Storm had de week voor de wedstrijd gewoed, maar dit keer niet alleen in het weerbeeld maar ook in de hoofden van een handvol groepje schakers. Voordat het seizoen begon werden plannen gemaakt voor 2 extra schakers. Zij waren immers nodig omdat de 1e klasse met 10 man speelt in plaats van de 8 in de 2e klasse. De eerste wedstrijd was een klap, die nog eens stilletjes overgedaan werd in de tweede ronde. Het resultaat was dat we onderaan stonden, tegen de koploper moesten en nog favoriet waren ook.
Leon liet van tevoren weten dat hij dit keer niet mee kon doen, omdat hij aan zijn niveau moest werken. Het werk had hem op cursus gestuurd midden in het weekend. Geen goed begin voor het Arnhemse team. Temeer omdat Peter het team had bedreigd met overdragende bacillen van zijn ziekte de dagen ervoor. Het lag in de lijn der verwachting dat de voorbereidingsavond, de donderdag ervoor, alleen maar zou uitmonden in diverse griepjes. Zouden we verliezen door niet opdagen?
Het eerste stuk van de wedstrijd werd gemist door de verslaggever. Hij zal het hardst getroffen worden door de nieuwe FIDE regels. Een schaker dient aanwezig te zijn voor de aanvang van de wedstrijd. Hij begon het schaakpotje met de gedachte dat de tegenstander gelijkwaardig was. Bij een gelijkwaardige tegenstander hoort het kopiëren van de zetten. Na 15 zetten werd de vrede getekend. Wederom zal hij hier in de toekomst hard worden getroffen door de nieuwe FIDE regels, want remise aanbieden voor de 30e zet is er niet meer bij. Zijn gedrag had een kleine verzachtende omstandigheid en dat was dat hij 2 dagen ervoor de slotstelling al op het bord had gezet. Wie kopieerde nou wie?
Na anderhalf uur spelen had Otto, aan bord 2, al een goede stelling opgebouwd. Een minderheidsaanval leverde een goede plus op. Sander speelde aan 3 de enige variant die hij eigenlijk niet wilde spelen. Maar alles zou goed komen hij was immers nog zat van de ochtend ervoor en dat leverde altijd goede ideeën op. Wouter had aan 4 inmiddels ook al een winststelling bereikt, omdat zijn tegenstander een pion in het midden had aangeboden. Alleen het dreigende aanvalsgevaar, vanwege de tegengestelde rokades, moest worden opgevangen. Remco, aan 5, keek tegen een moeilijke stelling op. Zijn tegenstander had het loperpaar en het centrum. Het was zaak om gaten te schieten in de verdediging van de opponent. Peter, naast Remco, kreeg een voorbereiding op het bord en had 3 tempi meer dan zijn tegenstander. Hoe hij er gebruik van zou gaan maken was nog onbekend. Richard had een zeer minimale min, want hij zat in een theoretische stelling van het konings-indisch met zwart. John, spelend aan het staartbord, zat tegen een lastig paard in het centrum aan te kijken. Het idee ontstond dat zwart makkelijker spel zou hebben. Voorlopige tussenstand na anderhalf uur spelen was 4,5-3,5 in ons voordeel.
Buiten waren de wolken enigszins verdreven en gloorde er een licht schijnende zon de kassen van de Lorentz stichting in. Zouden we het tij gaan keren?
Inmiddels waren er tweeëneenhalf uur verstreken. De stand was nog steeds half half. Otto had een kleine kwaliteit gewonnen. Het zag er goed uit. Sander zat een mindere positie te verdedigen en had duidelijk meer behoefte aan een droge witte om het creatieve proces meer te stimuleren. De tegenstander van Wouter had een offer gepleegd. Dit zorgde ervoor dat zijn koning nu over het bord aan het rennen was, op zoek naar een veilig onderkomen. Remco zat steunend en puffend zijn positie te verdedigen. In opperste concentratie probeerde hij de aanval van de tegenstander te keren. De H-lijn ging open en alle vijandelijke stukken gingen op zijn koning af. Peter had een dubbelpion gewonnen maar de persoon die tegenover hem zat had een blokkade stelling opgeworpen. Richard was dwars door de stelling van de tegenstander aan het heen hakken. Dit werd een zekere winst. John was zijn tegenstander enigszins de baas gebleven. Zijn stelling was strategisch beter, alleen taktisch moest er nog wat omzeild worden. Voorlopige virtuele tussenstand was wederom 4,5-3,5.
De zon stond nu in al zijn gloren lekker te bakken op de schakershoofden. Dit duidde op een gunstig verloop van de middag.
Tegen de tijdcontrole had Otto een moeilijke stelling bereikt. Hij had wel een kleine kwaliteit meer, maar de torens van de tegenstander waren veel actiever. Hier moest gevreesd worden. Sanders’ partij was in remise geëindigd na een taktisch remise aanbod. Zijn tegenstander had het aangenomen en Sander was in zijn nopjes door zijn goed getimede, door emotie gedreven, aanbod. Wouter stond een dame voor tegen 2 stukken. Dat zag er goed uit. Wonder boven wonder speelde Remco nog en had de tegenstander onder een flinke tijdsdruk. De tegenstander van Peter was bezweken onder de aanhoudende druk. Een goede overwinning van Peter. Richard was de hele stelling van zijn tegenstander aan het opeten. Aan zijn gezicht was duidelijk een plezierig middagje af te lezen. John was ook al 2 pionnen rijker geworden. Hij moest alleen nog rekening houden met plaagstootjes van de Helmondse zijde. Nog steeds was de voorspelling een 4,5-3,5 in het voordeel van ASV.
De zon had zijn werk gedaan en was in rap tempo aan het afdalen onder de horizon. ASV was nu heel dicht bij de eerste overwinning.
Otto wist het niet meer te bolwerken tegen de torens van de tegenstander en had de handdoek in de ring geworpen. De voorlopige tussenstand was 2-2. Wouter, Remco, Richard en John waren nog bezig. Richard wist de partij te beëindigen met een leuke combinatie. Remco had de tijdcontrole niet overleefd. Daar waar de tegenstander onder grote tijdsdruk was, 10 zetten voor 20 seconden, blunderde Remco zijn stelling weg. Jammer, want een onverwachte winst behoorde zeker nog tot de mogelijkheden. 3-3 en Wouter en John waren nog bezig te winnen. Wouter deed dit door zijn ver doorgelopen e-pion te begeleiden. John deed door af te wikkelen naar een ‘eindspel’ met paard en 2 pionnen meer. Het was alweer even geleden maar de zoete smaak der overwinning mocht weer eens geproefd worden.
Eindstand 5-3 voor ASV.
Doordat veel teams in deze klasse aan elkaar gewaagd zijn kunnen de kampioens aspiraties voorzichtig weer tevoorschijn gehaald worden. Nog 6 keer winnen!


ASV - HSC 5 - 3
Eelco de Vries (2226)-Ruben Venis (2267)½ - ½
Otto Wilgenhof (2198)-Frans Janssen (2211)0 - 1
Sander Berkhout(2160)-Hugo Faber (2071)½ - ½
Wouter v Rijn (2171)-Sebastiaan Smits(2128)1 - 0
Remco de Leeuw (2155)-Bart Dekker (2167)0 - 1
Peter Boel (2045)-Marco de Waard (2023)1 - 0
Richard vd Wel (2029)-Maarten Smit (2027)1 - 0
John Sloots (2046)-Benjamin Smits (1957)1 - 0

Eelco

Geen opmerkingen: