28 september 2014

ASV doet zichzelf tekort



Afgelopen zaterdag was het tijd voor de eerste ronde. Na een gezamenlijke koffie bij Remco, reden we de laatste paar kilometer naar  Vianen, vorig jaar gepromoveerd  en degradatiekandidaat. En omdat de volgende twee rondes tegen de belangrijkste titelkandidaten zijn, is het belangrijk om punten te pakken.
Op papier waren we licht de favoriet en na ruim een uur spelen zag het er licht positief uit voor ons. Jaap, onze Nederlands kampioen, had een klein plusje. Wouter een complexe, tactische en ongeveer gelijkwaardige stelling en Bob stond wat beter. Léon had een pion weggeblunderd, maar lichte compensatie, Eelco had wat druk op zijn koningsstelling, terwijl Otto twee pionnen voorstond, maar nog wat technische problemen had. Dirk stond ongeveer gelijk in een redelijk rustige stelling, waar Michiel het bord in brand aan het zetten was. Remco had een gezonde plus en Frank gebruikte veel tijd om de gaten in zijn stelling te dichten. Op dit moment verwachtte ik een 6-4 voor ons.
Als eerste kwam Dirk op het scorebord. In een complexe stelling kreeg hij een remiseaanbod, dat hij aannam, omdat er veel risico inzat bij doorspelen. Zeker gezien de andere borden een prima beslissing.  Op de overige borden was weinig veranderd, behalve bij Eelco, die wel erg gedrukt kwam te staan en Remco, die had ondertussen een stuk tegen twee pionnen gewonnen. Het zag er nog niet eenvoudig uit, maar ik rekende op zijn techniek.
De tegenstander van Jaap verdedigde goed en de score werd 1-1. Niet lang daarna was ook de partij van Bob in remise geëindigd. Vlak voor het einde kreeg hij nog een kans op groot voordeel, maar toen hij twee zetten omdraaide, zat er geen spel meer in de stelling. Léon zijn tegenstander bouwde een koningsaanval op. Hoewel Léon de stelling rommelig kreeg, werden alle valkuilen omzeilt en stond Vianen voor. Maar Remco had nog een kwaliteit gewonnen en speelde het eenvoudig uit om de verdiende gelijkmaker te scoren. Op dit moment zag het er slecht uit voor ons. Bij Wouter was het nog steeds complex en Eelco had een pion gewonnen, maar de vraag was of het genoeg was voor meer dan remise. Otto had wat gemist en zijn dame moeten offeren tegen toren en loper, wat vermoedelijk genoeg was voor remise, maar zeker niet meer. Michiel was vol in de aanval, terwijl Frank bijna verloren stond; het wachten was waar en wanneer zijn tegenstander een kwaliteit zou winnen.
Rond de eerste tijdscontrole was Michiel klaar. Het was remise geworden door eeuwig schaak. Uit de analyse bleek dat ze allebei gewonnen hebben gestaan, maar Michiel als laatste. En meteen daarna kwam Vianen op voorsprong. In tijdnood offerde Wouter een toren, maar zijn tegenstander vond de ontsnappingsroute voor zijn koning en Wouter moest opgeven. Bij Eelco stond op dat moment een eindspel van Dame-Paard tegen Dame-Loper op het bord, nog steeds met een pion meer, bij Otto was er spraken van een dynamisch evenwicht en Frank had, omdat zijn tegenstander het winnen van een kwaliteit had verzuimd, misschien zelfs een klein plusje in het dubbellopereindspel.
Terwijl zich langzaam een kleine nederlaag begon af te tekenen, had Eelco de pion teruggegeven en de dames geruild, het zag er nu wel heel remiseachtig uit. De tegenstander van Otto maakte remise door eeuwig schaak te geven met de dame, terwijl bij Frank langzaam alle pionnen van het bord verdwenen en ook daar remise onvermijdelijk was. Alle druk lag bij Eelco en zijn tegenstander. En ondanks veel zetten leek het ruim binnen de remisemarge. Maar terwijl de tijd langzaam minder werd, slopen er kleine onnauwkeurigheden in het spel. Maar alleen bij de tegenstander van Eelco! Langzaam kregen we hoop en inderdaad lukte het om van niets iets te maken en werd de gelijkmaker gescoord.
Tijdens het eten bleek dat het niet de enige 5-5 was. In de kraker tussen HWP Sas van Gent en Apeldoorn wonnen de Gelderse mannen met 6-4, Caïssa won met het kleinst mogelijke verschil van Paul Keres en de rest speelde ook gelijk. Het zal dus een spannend jaar worden, waarbij we net als vorig jaar een paar keer moeten verrassen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Voor een iets objectiever verslag:
http://vianendvp.nl/


ASV licht favoriet? De laatste keer dat ASV van Vianen won is alweer van 2005 geleden.
Overigens heeft Eelco goed gestreden en mag het na de gelukkige vorige wedstrijd van Vianen ook een keer meezitten met ASV!